Loading...


Tempat Paling Pelik Di Dunia

Comments

Planet Bumi adalah suatu ciptaan yang menakjubkan untuk diteroka dengan daya tarikan nilai estetika. Malah di era ini sarap dengan teknologi ini, wujud beberapa tempat yang akan ditemui atau dianggap sebagai pelik. Mari kita lihat 9 tempat-tempat yang paling pelik di bumi.

Kauai, Hawaii


Kauai adalah pulau yang paling kuno di Hawaii yang juga yang keempat terbesar yang terletak di pulau-pulau utama. Lava ditepi pantai membuat pengalaman duniawi di sini yang menakjubkan dan sungguh pelik.

Spotted Lake, Osoyoos


Tasik Spotted, tasik masin yang terletak di barat laut Osoyoos, British Columbia. Apabila airmenyejat pada musim panas, bintik-bintik besar mineral tertinggal yang memberikannya nama.

Aurora Borealis (North Pole)
  

Aurora atau cahaya kutub utara, cahaya yang sungguh cantik secara semula jadi menerangi langitpada waktu malam di rantau kutub. Ia dianggap sebagai "Tarian daripada Roh" oleh orang-orang Cree.

Fly Geyser, Reno


Fly Geyser adalah perkara yang pelik di bumimerupakan air mata air yang terpancut keluar. Ia terdiri daripada dua geisar di mana salah satu itu dalam keadaan tidak aktif manakala yang lain memancut.

Socotra

 
Socotra adalah tempat yang paling asing yang terletak di Afrika di mana anda boleh mencari payung berbentuk pokok darah, pokok berair gergasi, pokok timun dan lain flora dan fauna secara eksklusif habitat ditempat ini.Rio Tinto

Ia berasal dari pergunungan Sierra Andalusia dan berwarna merah mungkin disebabkan hingga kinibesi dan mineral lain yang telah ditambah melalui perlombongan lama di kawasan itu.

Moeraki- New ZealandMoeraki adalah besaraneh, batu-batu sfera ditemui di Pantai KoekoheIni adalah berpunca darienapan di lantai laut.


Pamukkale

 
Kolam Pamukkale adalah terletak di Turki dan adegan pelik ditonton oleh penduduk bumiIni terbentukdaripada kalsium karbonat yang mendapat didepositkan apabila air disejat.

Racetrack Playa
 
Racetrack Playa terletak di California dan dikenali kerana batu-batu layar terletak di sini. Di sini batu-batu bergerak dari kedudukan asal mereka menjadi seperti treck.