Loading...


Samsung Versus LG

1 comments


Salam semua readers.Hari ni aku nak perkenalkan 2 model handset baru yang mungkin akan membuat korang jatuh hati khasnya bagi mereka yang memang meminati dan mengikuti perkembangan smartphone.Di Malaysia model ni memang belum memasuki pasaran tapi ape yang aku bace kat artikel mengenai gadget dan IT kemungkinan akan ada permintaan di Malaysia dan mungkin memasuki pasaran pada suku ketiga tahun ini.Model handset jenama Korea ni memang banyak kelebihan berbanding dengan model smartphone sebelum ni.Spek yang lebih menarik dan lebih application pasti menjanjikan kepuasan pada pengguna.LG Optimus 2X merupakan keluaran LG yang bakal menggegarkan pasaran smartphone.Berikut merupakan speknya :


  • GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
  • HSDPA 900 / 2100
  • 123.9 x 63.2 x 10.9 mm
  • 139g
  • 4" TFT capacitive touchscreen, 16M colours
  • 3.5mm Jack
  • 8 GB storage, 512 MB RAM
  • microSD, up to 32GB
  • GPRS
  • EDGE
  • WiFi
  • Bluetooth
  • 3G
  • microUSB
  • Camera - 8 MP, 3264x2448 pixels, autofocus, LED flash
  • O/S Android OS, v2.2 Froyo, upgradable to v2.3
  • CPU - Dual-core 1GHz ARM Cortex-A9 proccessor, ULP GeForce GPU, Tegra 2 chipset
  • Stereo FM radio with RDS
  • A-GPS
  • HDMI port
  • Digital compass
  • DivX/Xvid/MP4/H.264/H.263/WMV player
  • MP3/WAV/WMA/eAAC+ player
  • Organiser

Selain itu ia merupakan smartphone dual core yang pertama menggunakan operating system 2.2 Froyo.Touchscreen yang agak pantas dan bentuk yang menarik cukup membuatkan ia hanset pintar yang menawan.Selain itu screen 4 inci yang besar dengan teknologi hibrid TFT LCD memberikan kecerahan sempurna.Ia juga dilengkapi dengan resolusi HD pasti memberi kepuasan sebenar untuk pengguna menonton tv,bermain game dan juga menonton video di mana-mana website ataupun file video.8 MP kamera menambahkan lagi kelebihan pada hanset ini.



Handset kedua ialah Samsung Galaxy S 2.Berikut adalah speknya :

  • HSPA+ 21Mbps/ HSUPA 5.76Mbps
  • EDGE/ GPRS Class 12
  • Quad band GSM 850/900/1800/1900
  • Quad band UMTS 850/900/1900/2100
  • 125.3X66.1X8.49mm
  • 4.3" WVGA SUPER AMOLED Plus *
  • 1GB RAM, 16GB/32GB
  • MicroSD (up to 32GB)
  • 8MP AF with LED Flash + 2MP Front
  • Wi-Fi a/b/g/n
  • BT v3.0+HS
  • USB 2.0 OTG
  • MicroUSB, 3.5mm Ear Jack
  • * May not be applicable in some regions.
  • * Display: "4.27" in actual measurement
  • 1650mAh
  • Android OS Gingerbread
  • SMS/MMS (OMA v1.2)
  • Email (POP3/IMAP/SMTP, SSL/TLS)
  • Exchange ActiveSync Email
  • MP3, OGG, AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB,AMR-WB, WMA, WAV, MID, AC3, IMY, FLAC, XMF
  • Video
  • MPEG4, H.264, H.263, WMV, DivX, Xvid, VC-1
  • Recording & Playback 1080@30fps
  • JPEG, PNG, GIF, WBMP, BMP, AGIF
  • A-GPS
  • Easy Set-up (WPS PIN/PBC, Wi-Fi Direct)
  • AllShare (DLNA1.5)
  • Samsung Kies 2.0, Samsung Kies air
  • 4 Hubs
  • Social Hub / Readers Hub / 
  • Music Hub / Game Hub
  • TouchWiz
  • Google Mobile Services

Handset ini juga mempunyai dual core processor.Menggunakan operating system 2.3 Gingerbread dan mempunyai screen super AMOLED.Ini merupakan kelebihan pada handset ini kerana amat jarang smartphone menggunakan teknologi screen seperti ini.Tahan lasak dan juga calar,screen ini memang begitu unik berbanding yang lain.
Aplikasi yang baru dan lebih hebat berbanding model sebelum ini pasti memberi saingan sengit pada pengeluar smartphone yang lain.Ia dijangkakan akan menguasai pasaran gadget tak lama lagi berikutan dengan kejayaan Samsung Galaxy S baru-baru ini.Harga kedua-dua handset ini tidak diumumkan lagi tapi yang pasti ia memang mahal.Anggaran adalah RM 3000++.Ok sampai di sini saja informasi gadget untuk kali ini.Thanks for reading.