Loading...


Facebook : Fakta dan Angka

2 comments

Salam semua readers.Hari ni entri aku just nak kongsi ngan korang tentang fakta dan angka mengenai facebook.Pada yang tak tahu lagi facebook sebenarnya ditubuhkan pada Febuari tahun 2004.Sekarang kita pergi pada fakta menarik facebook.Pengasasnya ialah Mark Zuckerberg bersama Dustin Moskovitz,Chris Hughes dan Eduardo Saverin.Kalo korang nak tau ape yang betul-betul menarik tentang Facebook yang ada kat dunia sekarang ni ialah laman sosial popular ini hanya dilancarkan dari dorm atau dalam erti kata yang lainnya ia dilancarkan secara rasmi bukan kat hotel lima bintang tapi kat dalam bilik diorang di Harvard.
Inilah facebook asal yang dilancarkan di hostel Harvard oleh Mark Zukerberg.
Bukan takat tu jer cerita gempak tentang facebook ni untuk pengetahuan korang laman sosial ini mengumpul 1 juta pengguna mengambil masa hanya dalam 11 bulan(lebih kurang) iaitu Disember 2004.So kalo korang nak tau dengan lebih lanjut dekat bawah ni ade info-info yang panjang lebar tentang facebook diambil dari sebuah laman web yang bertanggungjawab untuk mengumpul semua data mengenai facebook dan laman web yang lain iaitu website-monitoring.com dan dailybloggr.com

Camner hebat tak facebook ni.Kalo tak hebat takkan sampai pernah timbul isu facebook melalaikan student nak belajar,facebook memecah-belah rumah tangga orang,facebook menipu duit orang dan macam-macam lah tak cukup mulut nak sebutkan semuanyer yelah mane taknyer mule-mule farmville...pastu keluar cityville ngan mafia war then poker and macam-macam sekarang ni.Yang terbaru diorang tengah berusaha nak buat application untuk facebook iaitu nak intergrate chat di facebook dengan semua jenis chat yang ader macam ym,skype,google talk dan sebagainyer.Hurmm tak tido malam la korang rase aku.Haha aku pon same jer cakap orang.
Semalam aku ade bace satu artikel mengatakan tentang twitter dan facebook.Waktu zaman dulu manusia bercakap tentang macam mana nak membuat rangkaian sosial yang percuma untuk menghubungkan semua penduduk dunia tapi sekarang dah terbalik.Isu yang hangat diketengahkan ialah macamana nak kawal penggunaan rangkaian sosial ni.Pelik tapi benar.Mana taknyer sekarang ni rahsia kerajaan ke rahsia wikileaks ke terdedah terlampau pantas.Yang sepatutunya jadi rahsia terus jadi public tapi walau apepon pro dan kontra facebook kita sebagai pengguna haruslah bijak dalam menggunakannya bukan menyalahgunakannya.Sound alike but different meaning.Daripada kita like fan page yang bukan-bukan baik kita like page upin ipin atleast bantu la jugak kempen denggi.Jadi moral of the story baik buruk facebook kita yang decide dan yang paling penting rasional.Agama kita pon ajar bersederhana so apelah salahnya kita tolong mak kita lipat baju dulu pastu dah habis lipat sambung la balik ni tak asyik main facebook 24 jam(reflect kat aku sebenarnye) nanti buta mata tu kan dah tambah lagi satu isu facebook penyebab kepada penyakit buta.Siape yang susah,kita jugak.
So sampai sini jelah entri untuk kali ini.Harap korang enjoy membaca nukilan aku yang bosan nih.Sebelum aku mengundurkan diri facebook ade buat kempen Blog for FT Cares.Harap korang joinla sebab kalo 3 artis ni dapat 10,000 orang yang like page diorang,kempen tu akan dapat dana. Secara tak langsung kita telahpun memberi sokongan kat kempen tu hanya dengan satu klik.Just for your info harap korang joinlah.. daripada korang like fan page yang bukan-bukan lebih baik korang menyumbang pada kempen ni ade faedahnya.Masa nilah kita nak gunakan facebook dengan cara yang betul.Am i right?Oklah,that's all for today.Thnx and see you soon.Aneyoong!
 Siti - Kemiskinan Luar Bandar
 Steve Yap - Penanaman Semula Pokok
Upin Ipin - Denggi
p/s : like page aku skali tau...